Козунакът – защо е толкова специален, вкусен и важен

Козунакът – защо е толкова специален, вкусен и важен.
Направихме малко проучване за козунака, за да съберем най-любопитната информация, която предлага интернет. Изобилстващите резултати ни изненадаха, дори повдигнаха нивото ни на тревожност!
Какво всъщност е козунакът? Плаши всяка домакиня, поставя на изпитание дългогодишни готвачи, предизвиква опитни и неопитни, които искат да преодолеят предизвикателството и да омесят и изпекат собствен мек, вкусен и на конци козунак.

За МАНДЖЕРА козунакът е:
Пухкав, на конци, с изкушаващ аромат и вълшебен вкус!
В Манджера пекарна вече се готвим да спазим традицията и да ви предложим за поредна година нашите прословути козунаци! (smiley)
Замесени с истински продукти, ръчно сплетени, гарнирани с хрупкави лешници и орехи, ароматни портокалови корички, вкусен шоколад, мармалад и пъстроцветен локум.
Втасваме ги внимателно,изпичаме ги с любов до съвършен вид и вкус, който добре познавате.
Компромис с качеството не правим, защото доверието на нашите клиенти е безценно за нас!❤️
До Великден ежедневно ще печем малки партиди от нашите шедьоври. Опитайте – гарантирано ще ви харесат!
За нас ще бъде чест да ни направите част от своята празнична Великденска трапеза!

Започнахме да се лутаме из хилядите резултати:
„Козунакът – как да го омесим и изпечем?
Козунак на конци?
Козунак, който да се топи в устата
Как да подготвя тесто за козунак?
Козунак – 498 рецепти…“

В МАНДЖЕРА печем стотици козунаци всяка седмица и знаем как да го правим!
1. Следваме изпитана рецепта
2. Не пестим материали
3. Създаваме автентичния домашен вкус
4. Гарантираме произхода на съставките
5. Правим ги с любов и много опит

Бутиковата МАНДЖЕРА пекарна гарантира високо качество, неповторим вкус и майсторско изящество от страна на опитните ни сладкари. Изберете точно нашите козунаци за празничната Ви трапеза, защото традициите възпитават децата ни и създават спомени, които носят поколенията.

В празничния ден внесете в дома си топлите, меки, бухнали, с коричка, на конци, с различни вкусове, топящи се в устата и с гарантиран произход на съставките козунаци и зарадвайте цялото семейство!

А ЕТО ГИ И ПРЕДЛОЖЕНИЯТА НИ:

Козунак класически……………………………………………………….8.50 лв. / 600 гр.

Козунак с локум и орехи………………………………………………..10.90 лв. / 600 гр.

Козунак с шоколад……………………………………………………….10.90 лв. / 600 гр.

Козунак с лешник и шоколад………………………………………….11.90 лв. / 600 гр.

Козунак с портокалови кори…………………………………………..9.50 лв. / 600 гр.

 

*Поръчки на козунаци се приемат до 20.04 (сряда), а на храна до 21.04 (четвъртък). Получават се до 23.04 (събота). Заявете на +359 89 222 2861

Какво е козунакът?

Козунакът е сладък обреден хляб, който традиционно се приготвя за Великден. Символизира тялото на Иисус Христос, така както боядисаните в червено яйца символизират кръвта му.

Днес козунакът вече не е само религиозен символ, а се е превърнал и в хранителен продукт, вид тестен сладкиш, който може да се намери целогодишно в търговската мрежа или бутиковите пекарни. От специалното козуначено тесто се приготвят и други сладкиши като рула и кифли.

Смята се, че в България козунакът е дошъл през периода 1915–1920 г., а дотогава за празника са месени хлябове, наричани„колак“, „пармак“, „кравай“. А историческите източници посочват за съществуването му от 13 век пр.н.е., като символ на благоразположение и удовлетворение от започнатото.

Продуктите за козунак?

Съществуват различни варианти на рецептата за козунак. Като цяло обаче той е труден за приготвяне, тъй като изисква много време, месене и специални условия. Помещението, в което се меси и втасва тестото, трябва да е добре затоплено. Характерно за козунака е, че той трябва да е добре бухнал и да се къса „на конци“. Често към тестото се добавят орехи, стафиди, настъргана лимонова кора, локум, мармалад. Не Ви препоръчваме да отделяте часове от личното си време, което бихте прекарали в безброй различни занимания, за да месите козунаци.

Продуктите, които влагаме в нашите бутикови козунаци:

  • 1 кг брашно за козунак
  • 5 яйца
  • 300 гр. захар
  • 200 мл. прясно мляко
  • 80 гр. краве масло
  • 80 мл. слънчогледово олио
  • 1/2 капсула лимонова есенция
  • 1 пак. ванилия на прах
  • 1 щипка сол

За тестото с мая:

  • 40 гр. прясна мая – 3/4 кубче
  • 1 с. л. захар
  • 6 с.л. прясно мляко
  • За намазване:
  • жълтък + 1 с.л. прясно мляко
  • захар

ПРЕПОРЪЧВАМЕ ВИ ДА ПОРЪЧАТЕ КОЗУНАЦИТЕ ОТ МАНДЖЕРА!

ЗАВЪРШЕНЕ ВЕЛИКДЕНСКИТЕ СЛАДОСТИ ОЩЕ С:
Великденски яйца – 1,20лв/бр.
Великденски декорирани меденки – 4,50лв
Великденски мъфини – 4,50лв
Спаначена торта с ягоди (8 парчета) – 35лв
Торта Ягодово изкушение (8 парчета) – 42 лв
Торта Боровинкова свежест (8 парчета) – 40лв

Меню