МАНДЖЕРА НА 4 ГОДИНИ – как започна всичко и защо МАНДЖЕРА е толкова уникална

Маргарита и Николай са мечтатели, които успяват да превърнат мечтите си в реалност, а заедно с това да помогнат и на много хора да открият качествена храна в забързаното ежедневие.

МАНДЖЕРА е сбъдната приказка, в която главният герой е всеки един от нас, който цени времето, парите и здравето си.

МАНДЖЕРА се подрежда сред ресторантите от кулинарно богатство на Варна, които ТРЯБВА да посетите!

– единственото място, което предлага здравословните MONGO’S купи
– най-богатата топла витрина във Варна с разнообразие от топли и студени ястия
– хляб с квас, козунаци, погачи и закуски от собствена пекарна
– красиви и вкусни торти от собствена сладкарница
– пици с италиански вкус
– Street menu с бургери, в които ще се влюбите
– деликатесен магазин, в който ще откриете всичко за домашната трапеза

Всяко начало не е преломната точка в създаването на нещо, а символичен старт на дълъг процес, започнал от мечта, преминал в ясна идея, проект и реализация. Как започна всичко при Вас?

Марго: Всичко започна от личен опит и наблюдение на трудното ежедневие на заетите хора, хората с малки деца или онези, на които им е невъзможно сами да си приготвят разнообразно трикратно хранене според личните потребности и изисквания. Ние сме семейство с претенции относно храненето у дома. В продължение на дълги години аз приготвях сама закуска, обяд и вечеря. Носих тежки торби. От различни места в града издирвах определени продукти.

Имах нужда от място като Манджера, което да ме спасява от време на време с храна на нивото, на което семейството ми беше свикнало.

Николай: Процесът на търсене на подходящо помещение за покупка, беше дълъг – срещахме се с много собственици, както и с много строители, докато през 2012-та година не попаднахме на едно изключително пусто място, което усетих, че има потенциал. Това беше поляна в квартал Левски. Много хора ни казваха, че мястото не е търговско, но аз не усещах някакви притеснения.

В началото често наемахме консултанти готвачи, пекари и т.н., но вместо да ме консултират, някои се опитваха да правят маркетингов анализ като наблягаха на лошото местоположение.

Не обръщахме внимание, сключихме сделката и започнахме работа.

Няколко години след това, се появи медицински комплекс „Майчин дом“, след това магазин за стенни и подови покрития, който е част от голяма верига магазини, верига магазини за мебели направиха свой обект на бул. “Васил Левски” и така района се разви.

МАНДЖЕРА е уникално място и заради това, че много дейности са събрани на едно място и човек има избор – може да се храни тук или да си вземе за вкъщи.

Защо избрахте името МАНДЖЕРА?

Изискването за името беше да е една дума, да е ново и да е разпознаваемо.

Важно беше и да е свързано с храна. За нов обект, който се появява, неразпознаваем с неясна никому нова концепция, нямаше как да се казва Балкан или Родина или нещо друго модерно и изписано само на латиница. Асоциативно Манджера отговаря  отвсякъде на нашите изисквания. Свързва се с неформално похапване с оглед на фолклорната дума манджа, както  и наличието на дума с подобен корен в романските езици.

С какво МАНДЖЕРА е уникална?

Комбинирането на различни дейности на едно място, предлагането на различен род фермерски и подбрани суровини, спестяващи на клиента обикаляне из целия град в и без друго натоварената градска среда, прави Манджера уникална. Внедряването на пекарна и сладкарски цех в дейността на ресторанта също е иновативно предизвикателство.

Марго: За щастие много клиенти възприемат отлично тази концепция. За други, които се опитват да ни сравнят с вече съществуващи обекти, е трудно да ни идентифицират. Бих им препоръчала да не го правят. Трети идват при нас за точно определен продукт и бавно постепенно свикват с многообразието и изобилието ни.

Николай: Ние предоставяме на клиента цялостен продукт.

Имаме 14 дневно меню в топла витрина т.нар. МАНДЖЕРА бюфет: всеки ден различни повече от 20 ястия, супи и скара само на топла витрина. Отделно са нашите студени предястия, салати и разядки, някои от които нямат аналог в града!

Собствена сладкарница: нашата сладкарска витрина с торти, кремчета и веган (постни) предложения е гордостта на нашите квалифицирани сладкари.

Пекарна с хляб, закуски, пици, погачи, козунаци – идват за тях от целия град. Всичко това се приготвя на място, при което не се спестяват никакви съставки, без имитиращи продукти и замразени меса.

Ежедневно приемаме прясно охладено месо в количество, необходимо за съответния ден, при което се обработва (транжира, маринова, готви се нискотемпературно понякога по 15 часа според технологиите).

Всичко гореизброено е оценено от нашите постоянни клиенти. Наши продукти са неизменна част от делничната и празничната трапеза на варненеца.

Разкажете повече за екипа, който стои зад Вас?


Екипът е най-важната част за успешен бизнес. Преминахме от консултанти във всяка от дейностите към собствени майстори готвачи, които започнаха да работят и мислят за растежа ни. При нас работят 25 души, които се развиват постоянно и стриктно следят високото качество.

През годините МАНДЖЕРА се наложи като обичано място за варненци. Разкажете повече за концепцията, която впечатлява?

В собствения ни живот имахме нужда от място, в което да се нахраним с висококачествена храна, да напазаруваме харна от проверени производители, да слагаме истински хляб на трапезата си. Така създадохме концепцията, която обединява бюфет, деликатесен магазин, ресторант, пекарна и сладкарница.

Николай: Всичко започна с чертежи на хартия, в които илюстрирах разположението на всеки детайл. Многократно го изменяхме. От 2010 г. целенасочено създавахме МАНДЖЕРА. Посетихме много места като пекарни, мандри, сладкарници и се интересувахме как един продукт се произвежда. Така извлякохме най-добрите практики и изградихме визията на проекта ни.

Съхранението на продукцията ни беше предизвикателство, тъй като предлагаме продукти с различни срокове на годност. В топлата витрина не съхраняваме ястие повече от 3 часа. В студена витрина периодът е по-дълъг.

В търсене на доставчици избрахме най-висок клас немско оборудване, за да препокрие високите ни цели. Смеем да твърдим, че в България не съществува друг обект като МАНДЖЕРА.

Клиентът обича да вижда хигиена, сигурност и високо качество, а в МАНДЖЕРА може да получи и трите.
Освен различните дейности в МАНДЖЕРА предлагаме и две услуги – self-service (самообслужване) и обслужване от персонал на място.

Предизвикателсто след предизвикателство до висококачествен продукт и сигурност сред клиентите?

Инвестицията не беше малка и решихме за начало да открием първо ресторанта. И още тогава започнаха предизвикателствата – клиентите идваха за обяд, но за вечеря нямаше никой, имахме проблем и с подбора на гъвкави и надеждни професионалисти. Не се отчаяхме, напротив – в продължение на три години създадохме екип, на който може да разчитаме.
Клиентите се увеличиха и всичко се развиваше, докато не започна ремонт на основния булевард. Това доведе до спад на оборота и поредното предизвикателство за нас. Когато ремонта беше приключил и много варненци имаха достъп до МАНДЖЕРА, ние продължихме да правим инвестиции и да развиваме заведението.

Не след дълго дойде денят, в който откриха първите случаи на коронавирус у нас. Бяхме сринати и отчаяни, но не за дълго. Нашето затваряне беше за един ден – когато правителството обяви извънредно положение на 13-ти март, беше петък. В понеделник вече бях пред РЗИ с всички документи, с които разполагах и питах!

Смесената концепция се оказа нещо специално и отново предизвикателството беше преодоляно, защото с малка организация на изхода и входа успяхме да контролираме струпването на хора. Спада беше голям, но имахме щастието да работим! Щастливи сме, че хората продлжават да идват при нас, защото без клиентите си, ние нямаше да можем да се развием.

Меню